logo

De geboorte van Solar Daytopper

30/04/2024

Solar Daytopper is ontstaan zo'n drie jaar geleden uit een simpel idee en een passie voor zonne-energie. Het begon als een intern hobbyproject, bedoeld om de opbrengst van zonnepanelen te vergelijken. Dit werd aanvankelijk gedaan met een op maat gemaakte integratie. Via een script werden vervolgens de gegevens van de zonnepanelen opgehaald en doorgestuurd.

image2

Onze eerste setup van de website

In de beginfase bestond Solar Daytopper alleen als webApp. Maar al snel groeide het uit tot een R&D-project voor een app die beschikbaar zou zijn voor zowel Apple- als Android-apparaten. Toen er steeds meer mensen uit de omgeving interesse toonden om toegevoegd te worden, begon de bouw van een module, gebaseerd op de ESP32. Dit omdat we middels deze module de omvormers willen uitlezen via het account van een gebruiker. Op deze manier lopen we niet tegen limieten aan bij het ophalen van de gegevens. Tevens was het uitgangspunt hierbij dat op deze manier de gegevens nog steeds in eigen beheer zijn en zelfs binnen je huis blijven. De module was verder in eerste instantie vrij eenvoudig, alle gegevens zaten hardcoded in de module en konden niet gemakkelijk aangepast worden.

image2image3

2 versies van de App

Naarmate de interesse groeide, zijn we begonnen met het verfijnen van zowel de module als de app. Om het product toegankelijker te maken voor een breder publiek, werd ervoor gekozen om de app zo eenvoudig mogelijk te maken. Gebruikers hoefden alleen maar hun gegevens van de omvormer in te voeren, waarna de module alles voor hen regelde.

image4image5

Beta versie van de App

Na het afronden van de app en module was de laatste stap in de ontwikkeling, de lancering van de website. Deze website biedt een webshop aan waar gebruikers de module plus eventule kabel en USB-adapter kunnen aanschaffen. Daarnaast biedt het uitgebreide informatie, documentatie en handige blog artikelen over het gebruik, maar ook tips en tricks.

image2image7image8image9image10image11image12image13

Uiteindelijke versie van de App